Església Parroquial


L'església parroquial de Santa Maria de l'Assumpció de Benifallet està situada a la plaça major del poble i va ser bastida el 1635. Datada entre els segles XVI i XIX i és d'estil neoclàssic. Edifici aïllat, d'una sola nau, amb contraforts i capelles laterals. La façana és de composició simètrica, amb un cos central on es troba la porta d'accés a l'església, amb un arc de mig punt, elements decoratius molt sobris i l'arrencada de dues torres. Una de les torres no va arribar a aixecar-se i l'altra va ser restaurada després de la Guerra Civil, on es troba el campanar. La coberta és de teules, a doble vessant. Sobre l'entrada hi ha un rosetó i finestres laterals en cada una de les capelles. Va patir desperfectes durant la Guerra Civil que van afectar a l'altar major de festa d'estil barroc. 

 

Una marededeu del segle XIII


Es va trobar per casualitat a Benifallet el 2006 amagada al terra de l'ermita. És una marededeu del segle XIII, una talla de fusta policromada de transició entre el romànic i el gòtic, un fet <exepcional>, segons els experts, perquè l'art litúrgic romànic és pràcticament inexistent a les Terres de l'Ebre i a la Catalunya Nova en general. La talla, de 86 centímetres d'alçada per 35 d'amplada, representa la Mare de Déu coronada, en una posició frontal molt hieràtica, un tret caracterític del romànic. Per contra, els plecs de la túnica i el fet que la verge s'estigui aguantant el mantell amb la mà esquerra són característiques més pròpies del gòtic. Li falta la mà dreta, i tot fa pensar que hi sostenia el nen Jesús, també desaparegut. 

Hi ha un inventari de l'art i la diòcesi de Tortosa que el 1935 va realitzar mossèn Manuel Milian Boix on parla d'una talla de fusta de la Mare de Déu de Benifallet que el religiós va datar del segle XIV, i precisa que tot indicava que havia estat repintada. Així, el més possible és que aquesta Mare de Déu trobada l'haguéssin amagat durant la Guerra Civil sota el terra de l'ermita. El que sorprèn és que després de la guerra ningú se'n tornés a recordar més. La casualitat la va fer reaparèixer, arran d'unes obres rutinàries per canviar el terra de l'ermita.

El 31 de gener de 2009 es va instal·lar en una vitrina de seguretat en una capella lateral de l'església parroquial de Benifallet. Es va optar per l'església al centre del poble, en comptes de l'ermita, l'espai originari de la talla, per motius de seguretat. 

Subscriure a