Aquí podreu trobar publicacions en blogs, xar
Les Coves Meravelles
COVA MERAVELLES I COVA DEL DOS
VENDA ON-LINE D'ENTRADES: https://www.benifalletcordelebre.cat/entrades/
HORARIS
Per tal de garantir l’accés a les Coves, recomanem la reserva d’entrades amb antelació al dia de la visita.
Les visites a les Coves Meravelles són sempre guiades amb una durada d’uns 45 minuts, aproximadament. Es demana presentar-se a recollir les entrades, almenys 15 minuts abans de l'inici. Les visites sempre comencen amb puntualitat; el màxim temps d'espera és de 5 minuts.
En cas que sigui un grup (mínim 20 persones) i es facin les dues activitats conjuntes (coves + llagut) és obligatori ser puntual amb els horaris establerts. En cas contrari la visita o recorregut s'iniciarà sense el grup o s’escurçarà per tal de complir l’horari, sense prèvia o posterior devolució de l'import de l'activitat.
Modificacions en l'itinerari o les condicions: l'organització es reserva el dret de realitzar modificacions en l'itinerari, les condicions o les activitats de les coves o el llagut sense previ avís. En cas de canvis significatius, es faran esforços per notificar als compradors afectats i oferir alternatives o reembolsament, si és possible.
Horaris habituals de les visites són: 10h (català), 11h (castellà), 12h (català), 13h (castellà),16h (català) i 17h (castellà), 18.30 (català) i 19h (castellà).
Dies de tancament 2024: 9 i 10 de setembre. Aquí també podreu veure l'horari anual de les obertures de les coves en funció del mes.
Pots reservar enviant un correu a covesmeravelles@benifallet.cat o trucar al 977 267 800 (Coves Meravelles) o al 977 462 334 (Oficina de Turisme).
*El pagament amb targeta serà obligatori a partir dels 6€, sempre i quan la compra sigui de manera física.
*Per aplicar dels descomptes pertinents cal presentar el carnet en vigor. Si el carnet no és vigent, no s'aplicarà cap descompte.
CONDICIONS
El preu inclou el/la guia a les Coves Meravelles, el dia i l’hora que ha triat l’usuari.
Visites amb aforament limitat (entre 25 i 30 persones).
La temperatura dins les Coves oscil·la entre els 15 i els 18 graus amb un grau d’humitat superior al 90%. Això significa que si a l’hivern la temperatura és molt confortable, a l’estiu és recomanable una jaqueta sobretot per infants i persones grans. Calçat i vestit de carrer.
No es permet l'entrada d'animals de companyia a les coves per motius de seguretat.
Els menors de 18 anys estaran sempre a càrrec d'un adult per raons de seguretat.
Per poder realitzar la visita és necessari un mínim de 2 persones.
COVES DE BENIFALLET
El Grup d'Investigacions Espeleològiques (GIE) del Centre Excursionista de Gràcia, en una campanya que van fer a la Serra de Cardó, va descobrir la primavera de 1967 i la de 1968 una sèrie de cavitats mentre estudiaven i investigaven les coves que ja des de temps antics es coneixien a Benifallet com a Coves de l'Aumidiella i de les quals ens consten troballes arqueològiques del Neolític. El grup descobreix la Cova Marigot, l'Avenc del Sifó i la Cova Meravelles, que s'afegiran a les ja existents, formant el que tothom coneix en l'actualitat com a Les sis cavitats subterrànies són: Avenc del Sifó, Avenc del Cataclisme, Cova de l’Aumidiella Gran o de Xafa-roques, Cova Marigot, Cova del Dos i Cova Meravelles.
Des de l'any 2021, les Coves de Benifallet han sigut declarades Bé Cultural d'Interès Local pel Consell Comarcal del Baix Ebre.
La Cova Meravelles i la Cova del Dos són les dues cavitats obertes al públic. Es visiten les dues de forma guiada i amb una durada de 45 minuts. A la Cova del Dos podreu apreciar les restes històriques del Neolític i de la Batalla del Ebre; a la Meravelles quedareu entusiasmades amb les espectaculars Excèntriques, formacions molt poc ordinàries. També la Sala de la Música us brindarà grans sorpreses. Totes les formacions creades amb el lent degoteig de l’aigua creen fantàstiques formacions on la imaginació no té límit: vaques, elefants i fins i tot un rinoceront entre estalactites, estalagmites, anemolites, gours, fistuloses i molt més!
La Cova Meravelles
Té un recorregut total de 510 metros, amb uns 9,82 metres de desnivell. Destaca per el gran volum de formacions que té, especialment les excèntriques. El lent degoteig de les aigües d'infiltració, carregades de carbonats en dissolució, va donant lloc a fascinants formacions, a voltes estrambòtiques, on l'imaginació del visitant descobreix éssers fantàstics. La Cova Meravelles es va descobrir al 1968, turísticament se'n visiten 200 metros, la part turística d'aquesta cova consta de res sales:
La sala dels Llapis, consta d'un munt d'estalactites primetes al sostre i a la part de terra té una cortina d'estalagmites que rodegen una estalagmita totalment cilíndrica en forma d'espelma.
La sala de l'amfiteatre, dintre de la sala trobem els gours o llacs que gràcies a l'aigua i al mineral que arrastren fan unes formes circulars que paraixen les grades d'un amfiteatre. Una altra formació que trobem és el br`quil, que és degut als esquitxos de l'aigua i a la cristal·lització del mineral i la fistulosa anomenada vulgarment macarró, degut a que de dintre està buida. Dintre de la sala també trobem una de les formacions més estranyes que hi ha dins d'una cova, una formació que sembla desobeir la llei de la gravetat. Aquesta formació se l'anomena excèntrica. Les banderes, de la seva banda, són unes formacions penjades del sostre, igual que les estalactites però enlloc de ser rodones són planes, ja que les gotes de l'aigua van deixant el mineral al que és el pendent de la muntanya, i la futura columna, que li falten uns cinc cintímetres per a que s'ajunti.
La sala de la música, per finalitzar el recorregut, entrem a la sala de la música. Aquesta és la sala més petita però és en l'única que trobem un resum de totes les formacions que hi ha en tot el recorregut; estalactites, estalagmites, anemolita, columnes, banderes, macarrions i excèntriques. Aquesta sala se l'anomena d'aquesta manera perquè hi ha unes estalactites que semblen uns tubs d'un orgue i en tocar-se amb la punta dels dits emeten diferents sons. Això és degut a que al darrera hi ha una paret que ajuda a fer de caixa de ressonància i que el soroll surti cap a fora. Els diferents sons són conseqüència de diferents llargades i diferents gruixuts.
Cova dels Dos
Aquesta cavitat rep el nom de la Cova del Dos perquè té dues boques d'entrada. Aquesta cavitat té importància a nivell històrica, ja que hi ha hagut presència humana. A la Cova hi podem veure la repodrucció d'un vas campaniforme i d'una àmfora. Conformen, amb diferents puntes de llança i sílex i tres enterraments, les restes arqueològiques del Neolític trobades a les Coves de Benifallet. Es poden visitar al museu arqueològic de Barcelona i al Museu de les Terres de l'Ebre.
D'acord amb la memòria oral, es coneix que durant la Guerra Civil Esponyola algunes persones es van refugir a la Cova del Dos. La cavitat té 235m dels quals se'n visiten 25 metros.