Les Coves Meravelles

 

COVA MERAVELLES I COVA DEL DOS 

Pots reservar enviant un correu a covesmeravelles@benifallet.cat 
o trucar al 977 267 800 (Coves Meravelles) o al 977 462 334 (Oficina d'Informació Turística).

Els horaris poden variar durant la Setmana Santa. Consulteu-los directament amb l'Oficina de Turisme o amb les Coves Meravelles.


IMPORTANT CONCERTAR CITA PRÈVIA PER LES VISITES PER RAONS D'AFORAMENT

*Es recomana el pagament amb targeta

NO es permet l'entrada d'animals de companyia a les coves per motius de seguretat
 

CONSULTA AQUÍ ELS PREUS

 

COVES DE BENIFALLET

El Grup d'Investigacions Espeleològiques (GIE) del Centre Excursionista de Gràcia, en una campanya que van fer a la Serra de Cardó, va descobrir la primavera de 1967 i la de 1968 una sèrie de cavitats mentre estudiaven i investigaven les coves que ja des de temps antics es coneixien a Benifallet com a Coves de l'Aumidiella i de les quals ens consten troballes arqueològiques del Neolític. El grup descobreix la Cova Marigot, l'Avenc del Sifó i la Cova Meravelles, que s'afegiran a les ja existents, formant el que tothom coneix en l'actualitat com a Les sis cavitats subterrànies són: Avenc del Sifó, Avenc del Cataclisme, Cova de l’Aumidiella Gran o de Xafa-roques, Cova Marigot, Cova del Dos i Cova Meravelles.

La Cova Meravelles i la Cova del Dos són les dues cavitats obertes al públic. Es visiten les dues de forma guiada i amb una durada de 45 minuts. A la Cova del Dos podreu apreciar les restes històriques del Neolític i de la Batalla del Ebre; a la Meravelles quedareu entusiasmades amb les espectaculars Excèntriques, formacions molt poc ordinàries. També la Sala de la Música us brindarà grans sorpreses. Totes les formacions creades amb el lent degoteig de l’aigua creen fantàstiques formacions on la imaginació no té límit: vaques, elefants i fins i tot un rinoceront entre estalactites, estalagmites, anemolites, gours, fistuloses i molt més!

  • La Cova Meravelles

Té un recorregut total de 510 metros, amb uns 9,82 metres de desnivell. Destaca per el gran volum de formacions que té, especialment les excèntriques. El lent degoteig de les aigües d'infiltració, carregades de carbonats en dissolució, va donant lloc a fascinants formacions, a voltes estrambòtiques, on l'imaginació del visitant descobreix éssers fantàstics. La Cova Meravelles es va descobrir al 1968, turísticament se'n visiten 200 metros, la part turística d'aquesta cova consta de res sales: 

  1. La sala dels Llapis, consta d'un munt d'estalactites primetes al sostre i a la part de terra té una cortina d'estalagmites que rodegen una estalagmita totalment cilíndrica en forma d'espelma. 
  2. La sala de l'amfiteatre, dintre de la sala trobem els gours o llacs que gràcies a l'aigua i al mineral que arrastren fan unes formes circulars que paraixen les grades d'un amfiteatre. Una altra formació que trobem és el br`quil, que és degut als esquitxos de l'aigua i a la cristal·lització del mineral i la fistulosa anomenada vulgarment macarró, degut a que de dintre està buida. Dintre de la sala també trobem una de les formacions més estranyes que hi ha dins d'una cova, una formació que sembla desobeir la llei de la gravetat. Aquesta formació se l'anomena excèntrica. Les banderes, de la seva banda, són unes formacions penjades del sostre, igual que les estalactites però enlloc de ser rodones són planes, ja que les gotes de l'aigua van deixant el mineral al que és el pendent de la muntanya, i la futura columna, que li falten uns cinc cintímetres per a que s'ajunti. 
  3. La sala de la música, per finalitzar el recorregut, entrem a la sala de la música. Aquesta és la sala més petita però és en l'única que trobem un resum de totes les formacions que hi ha en tot el recorregut; estalactites, estalagmites, anemolita, columnes, banderes, macarrions i excèntriques. Aquesta sala se l'anomena d'aquesta manera perquè hi ha unes estalactites que semblen uns tubs d'un orgue i en tocar-se amb la punta dels dits emeten diferents sons. Això és degut a que al darrera hi ha una paret que ajuda a fer de caixa de ressonància i que el soroll surti cap a fora. Els diferents sons són conseqüència de diferents llargades i diferents gruixuts. 

  • Cova dels Dos

Aquesta cavitat rep el nom de la Cova del Dos perquè té dues boques d'entrada. Aquesta cavitat té importància a nivell històrica, ja que hi ha hagut presència humana. A la Cova hi podem veure la repodrucció d'un vas campaniforme i d'una àmfora. Conformen, amb diferents puntes de llança i sílex i tres enterraments, les restes arqueològiques del Neolític trobades a les Coves de Benifallet. Es poden visitar al museu arqueològic de Barcelona i al Museu de les Terres de l'Ebre. 

D'acord amb la memòria oral, es coneix que durant la Guerra Civil Esponyola algunes persones es van refugir a la Cova del Dos. La cavitat té 235m dels quals se'n visiten 25 metros.